'Döner diplomasisi': Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlıyor

Türkiye ile yakın kişisel bağlarının bir göstergesi olarak Berlinli bir kebap ustasını da yanına alan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaretine İstanbul'dan başlıyor.

Steinmeier'in burada sivil toplum aktivistlerinin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geleceği duyuruldu.

İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Garnizon Komutanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu adına İBB 2. Başkan Vekili Gökhan Gümüşdağ, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililerce karşılandı tarafından karşılandı. Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la resmi bir görüşme yapacak olan Steinmeier, Yedi yıldır Cumhurbaşkanı olmasına rağmen Türkiye'yi ilk kez ziyaret ediyor ve temaslarına Ankara yerine İstanbul'dan başlaması dikkat çekiyor. 

Steinmeier'ın ziyaretinde, Erdoğan ile görüşmesini öne çıkarmak yerine iki ülkedeki insanlar arasındaki bağlara vurgu yapması bekleniyor. Alman Cumhurbaşkanı, bu vurgunun ilk işareti olarak dedesi 1960'larda Almanya'ya işçi olarak göçen Berlinli döner ustası Arif Keleş'i Türkiye'ye ziyaretinde heyetine davet etti. Steinmeier'ın göç öykülerini aktarmak üzere kendisine eşlik etmelerini istediği Türkiye kökenli çok sayıda davetli arasında en çok ilgi uyandıran Berlinli kebapçı, üçüncü kuşak restoran işletmecisi Arif Keleş oldu. Keleş, İstanbul'da verilecek bir akşam yemeğinde konuklara döner ikram edecek.

Kaynak Muhabir Engiz Zafer