TBMM, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin kanun teklifini kabul etti

Dünya 23.01.2024 - 23:23, Güncelleme: 24.01.2024 - 00:03 2285+ kez okundu.
 

TBMM, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin kanun teklifini kabul etti

İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili Protokol, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen oturumda yapılan oylamada kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, İsveç'in NATO'ya katılım protokülünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini kabul etti. 346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 'kabul', 55 'ret' oyu verildi. Dört vekil 'çekimser' yönde oy kullanırken AK Parti, MHP, CHP ve DEVA Partisi grupları 'kabul' oyu kullandı. Yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanması gerekiyor. Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, 2022 yılında askeri ittifaka katılma talebinde bulunmuştu. Ancak Türkiye, iki ülkenin Ankara'nın "terörist olarak gördüğü grupları koruduğu" iddiası ile onay vermedi. Ankara, geçen yıl nisan ayında Finlandiya'nın üyeliğini onaylarken Macaristan ile birlikte İsveç'i, AB ve ABD'nin de terör örgütü olarak kabul ettiği PKK'ya karşı tutumunu sertleştirene kadar bekletti. Bunun üzerine Stockholm, bir terör örgütüne üye olmayı yasa dışı hale getiren yeni bir terörle mücadele yasası çıkardı. İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda, Türkiye'nin silah ihracatı politikalarını gevşetmek üzere adımlar attı. Öte yandan ABD, Türkiye'nin satışını beklediği F-16'lar konusunda herhangi bir takvim vermiş değil. Bu arada 26 Aralık'ta Meclis Dışişleri Komisyonu'nda yapılan oylamada, protokole AK Parti, CHP ve MHP "evet" oyu verirken, İYİ Parti ve Saadet Partisi "hayır" oyu vermişti. DEM Parti oylamaya katılmamıştı.
İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili Protokol, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen oturumda yapılan oylamada kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, İsveç'in NATO'ya katılım protokülünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini kabul etti.

346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 'kabul', 55 'ret' oyu verildi. Dört vekil 'çekimser' yönde oy kullanırken AK Parti, MHP, CHP ve DEVA Partisi grupları 'kabul' oyu kullandı.

Yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanması gerekiyor. Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, 2022 yılında askeri ittifaka katılma talebinde bulunmuştu.

Ancak Türkiye, iki ülkenin Ankara'nın "terörist olarak gördüğü grupları koruduğu" iddiası ile onay vermedi. Ankara, geçen yıl nisan ayında Finlandiya'nın üyeliğini onaylarken Macaristan ile birlikte İsveç'i, AB ve ABD'nin de terör örgütü olarak kabul ettiği PKK'ya karşı tutumunu sertleştirene kadar bekletti. Bunun üzerine Stockholm, bir terör örgütüne üye olmayı yasa dışı hale getiren yeni bir terörle mücadele yasası çıkardı.

İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda, Türkiye'nin silah ihracatı politikalarını gevşetmek üzere adımlar attı. Öte yandan ABD, Türkiye'nin satışını beklediği F-16'lar konusunda herhangi bir takvim vermiş değil. Bu arada 26 Aralık'ta Meclis Dışişleri Komisyonu'nda yapılan oylamada, protokole AK Parti, CHP ve MHP "evet" oyu verirken, İYİ Parti ve Saadet Partisi "hayır" oyu vermişti. DEM Parti oylamaya katılmamıştı.

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yuzyilgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.