Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.
Köşe Yazarı
Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.
 

YENİ BİR SALGININ AYAK SESLERİ

Dünya Covid-19 virüs ve varyantlarından kurtulmaya çalışırken maymun çiçeği (monkeypox, Mpox) virüsünün enfeksiyonu riski ile karşı karşıya geldi.  Dünya Sağlık Örgütü daha yoğun olarak Afrika'nın bazı bölgelerinde görülen maymun çiçeği virüsü salgınını uluslararası öneme haiz bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Afrika'da ve diğer ülkelerde daha fazla yayılma potansiyeli göstermiş olmasının çok endişe verici olduğu ifade edilerek “Bu salgını durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şarttır.” denildi.  Maymun çiçeği hastalığı ten tene temas, kısa mesafeden (özellikle karşılıklı yüz yüze) konuşma ve nefes alma gibi yakın temasla, solunum yolu damlacıklarıyla ve cinsel yolla bulaşır. Hastaların salgılarının ve cilt lezyonlarının bulaştığı çarşaf, yemek takımları ve yüzeylerden de virüs bulaşabilir. Gebelikte ve doğum sırasında anneden bebeğine bulaşma olabilir.  Sincap ve maymunlar gibi hasta olan küçük memelilerden de maymun çiçeği hastalığı bulaşabilir. Hayvandan bulaşma hayvanın vücut salgıları, ısırığı, tırmalaması veya iyi pişmemiş etinin yenmesiyle olabilir.  Maymun çiçeği hastalığı bulaşmadan ortalama 2 hafta sonra ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kas ağrısı, sırt ağrısı ve lenf bezlerini şişme ile birlikte ortaya çıkar. Birkaç gün sonra yüz ve vücutta kabarık lezyonlar belirir; lezyonlar birkaç tane hatta yüzlerce olabilir. Ciltten sertçe kabarık ve bazıları su toplamış görünümünde olan lezyonlar daha sonra kabuklanır ve düşer. Ciltteki lezyonlara bakteriyel enfeksiyon eklenebilir, iyileşirken iz bırakabilir.   Lezyonlar tamamen iyileşene kadar (2-4 hafta sürer) bulaştırıcıdır.  Hastalık seyrini 2 ila 4 hafta arasında sürdürür. Nadir olarak beyin, kalp, akciğerler gibi iç organlar etkilenebilir.  Maymun çiçeği tedavisi mevcut şikayetleri hafifletmekle sınırlıdır. Doğrudan virüse etkili bir ilaç yoktur ancak geliştirilmekte olan ilaç denemeleri vardır.  Özellikle çocuklarda, hamile bayanlarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi komplikasyonlar ve ölümler ortaya çıkabilir.  Bugüne kadar tüm dünyada bildirilen maymun çiçeği hastalığı kesin vaka sayısı 6 Ağustos 2024 itibariyle 99,518’e ulaşmıştır. Salgını en yoğun yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15.600'den fazla vaka ve 537 ölüm kaydedilmiştir.  Günümüz ölçeğinde daha çok Afrika'da görülen bu vakalar için buradaki ülkelere ekonomik ve sağlık desteği acil olarak verilmelidir. Maymun çiçeği hastalığı Covid-19'un artış hızına göre çok daha yavaş seyretse de yakından takip edilerek gerekli önlemler küresel çapta alınmalıdır.
Ekleme Tarihi: 26 Ağustos 2024 - Pazartesi
Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.

YENİ BİR SALGININ AYAK SESLERİ

Dünya Covid-19 virüs ve varyantlarından kurtulmaya çalışırken maymun çiçeği (monkeypox, Mpox) virüsünün enfeksiyonu riski ile karşı karşıya geldi. 

Dünya Sağlık Örgütü daha yoğun olarak Afrika'nın bazı bölgelerinde görülen maymun çiçeği virüsü salgınını uluslararası öneme haiz bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Afrika'da ve diğer ülkelerde daha fazla yayılma potansiyeli göstermiş olmasının çok endişe verici olduğu ifade edilerek “Bu salgını durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şarttır.” denildi. 

Maymun çiçeği hastalığı ten tene temas, kısa mesafeden (özellikle karşılıklı yüz yüze) konuşma ve nefes alma gibi yakın temasla, solunum yolu damlacıklarıyla ve cinsel yolla bulaşır. Hastaların salgılarının ve cilt lezyonlarının bulaştığı çarşaf, yemek takımları ve yüzeylerden de virüs bulaşabilir. Gebelikte ve doğum sırasında anneden bebeğine bulaşma olabilir. 

Sincap ve maymunlar gibi hasta olan küçük memelilerden de maymun çiçeği hastalığı bulaşabilir. Hayvandan bulaşma hayvanın vücut salgıları, ısırığı, tırmalaması veya iyi pişmemiş etinin yenmesiyle olabilir. 

Maymun çiçeği hastalığı bulaşmadan ortalama 2 hafta sonra ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kas ağrısı, sırt ağrısı ve lenf bezlerini şişme ile birlikte ortaya çıkar. Birkaç gün sonra yüz ve vücutta kabarık lezyonlar belirir; lezyonlar birkaç tane hatta yüzlerce olabilir. Ciltten sertçe kabarık ve bazıları su toplamış görünümünde olan lezyonlar daha sonra kabuklanır ve düşer. Ciltteki lezyonlara bakteriyel enfeksiyon eklenebilir, iyileşirken iz bırakabilir.  

Lezyonlar tamamen iyileşene kadar (2-4 hafta sürer) bulaştırıcıdır. 

Hastalık seyrini 2 ila 4 hafta arasında sürdürür. Nadir olarak beyin, kalp, akciğerler gibi iç organlar etkilenebilir. 

Maymun çiçeği tedavisi mevcut şikayetleri hafifletmekle sınırlıdır. Doğrudan virüse etkili bir ilaç yoktur ancak geliştirilmekte olan ilaç denemeleri vardır. 

Özellikle çocuklarda, hamile bayanlarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi komplikasyonlar ve ölümler ortaya çıkabilir. 

Bugüne kadar tüm dünyada bildirilen maymun çiçeği hastalığı kesin vaka sayısı 6 Ağustos 2024 itibariyle 99,518’e ulaşmıştır. Salgını en yoğun yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15.600'den fazla vaka ve 537 ölüm kaydedilmiştir. 

Günümüz ölçeğinde daha çok Afrika'da görülen bu vakalar için buradaki ülkelere ekonomik ve sağlık desteği acil olarak verilmelidir.

Maymun çiçeği hastalığı Covid-19'un artış hızına göre çok daha yavaş seyretse de yakından takip edilerek gerekli önlemler küresel çapta alınmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yuzyilgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.