Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.
Köşe Yazarı
Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.
 

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI?

Liyakat 31 Mart belediye başkanı seçimlerinin son dönemecine girdiğimiz bugünlerde tüm adayların; bağlı olduğu partinin idari erkinin “Bu benim yakınım, hemşerim, arkadaşım, avukatım, doktorum” gibi sebeplerle değil; üstleneceği bu görevi başarıyla yapabilecekleri kanaatini düşündürdükleri için seçilmiş olduklarına inanmak istiyorum.  Yakasında parti rozeti değil; kafasında Türkiye Ayyıldızı olmalıdır. Seçildiği andan itibaren kendisine oy veren/vermeyen tüm seçmenlerin başkanı olduğunun bilinciyle sadece yakasındaki parti rozetini çıkarmak yetmez; kafasına da Türkiye Ayyıldızı rozetini büyük harflerle yerleştirmeli ve o bilinçle de hareket etmelidir.  Dürüstlük   İnsani ilişkilerinde her zaman objektif olması yanında, emanet aldığı geniş kaynakları namusu gibi korumasını ve kullanmasını da bilmelidir.  Çalışkanlık Gece-gündüz-hafta sonu demeden, mesai kavramı olmadan başında bulunduğu belediyenin işlerinin içinde devamlı olmalıdır. Şatafatlı makam odasına kapanarak gelsin çaylar kahveler nasıl olsa birileri yürütür bilincinde olmamalıdır. İşçisinin memurunun arasında belediyesini yönetiyor olması tüm çalışanlarına pozitif enerji yükleyecektir. Bu enerji işlerin çok daha kolay ve sağlıklı yürümesine sebep olacaktır.   Hukuka Saygı Kendisi hukukun dışına çıkmayacağını göstermesi yanında ,  başında bulunduğu belediyede oluşabilecek her türlü hukuk dışı işlemleri engelleyecek kararlar almalıdır.   Şeffaflık   Özellikle ihalelerde bu şeffaflığı sağlamalıdır. İhale şartnameleri yalın bir dille yazılmalı ve bir çok katılımın olması için rekabetçi bir ortam hazırlanmalıdır. İhale komisyonları üç kişilik gibi küçük ölçekli değil; en az beşli olmak şartıyla ihalenin büyüklüğüne göre yedili ve dokuzlu komisyonlar şeklinde düzenlenmelidir. Bu büyük ölçekli komisyonlarla belediyenin hak ve menfaatleri çok daha iyi korunacaktır. İhale sürecini görüntülü olarak salon dışına da aksettirerek isteyen vatandaşların da takip edebilmesi sağlanmalıdır.  Tasarruf  Başkanın belediyesindeki kaynaklar kendi kişisel parası değildir. Ona oy veren veya vermeyen tüm halkın parasıdır. Bu konuda çok cimri davranmak zorunda olup tasarruf etmelidir. Tasarruf berekettir ve sonucunda başkan elindeki kaynaklarla çok daha büyük işler yaptığını görecektir. Yetimin hakkı olan bu kaynakların kuruşunu dahi düşünerek harcayan bir belediye başkanı gece yattığında çok daha huzurlu, gönül rahatlığı içinde  uyuyacaktır.  İyi bir belediye başkanı özelliklerine güvenilir olması, halkın içinde olması,  cesur olması ve olumlu yönde iş bitirici gibi özellikler de eklenebilir. Maddiyatın değil erdemin ve yüceliğin peşinden koştuğu müddetce belediye ve halkın gönlüne adının altın harflerle yazıldığını görecektir. Belediyeler ülkenin çok önemli birer mihenk taşlarıdır. Belediyelerin gelişmesi demek ülkemizin ilerlemesi demektir.  
Ekleme Tarihi: 18 Mart 2024 - Pazartesi
Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI?

Liyakat

31 Mart belediye başkanı seçimlerinin son dönemecine girdiğimiz bugünlerde tüm adayların; bağlı olduğu partinin idari erkinin “Bu benim yakınım, hemşerim, arkadaşım, avukatım, doktorum” gibi sebeplerle değil; üstleneceği bu görevi başarıyla yapabilecekleri kanaatini düşündürdükleri için seçilmiş olduklarına inanmak istiyorum.

 Yakasında parti rozeti değil; kafasında Türkiye Ayyıldızı olmalıdır.

Seçildiği andan itibaren kendisine oy veren/vermeyen tüm seçmenlerin başkanı olduğunun bilinciyle sadece yakasındaki parti rozetini çıkarmak yetmez; kafasına da Türkiye Ayyıldızı rozetini büyük harflerle yerleştirmeli ve o bilinçle de hareket etmelidir.

 Dürüstlük  

İnsani ilişkilerinde her zaman objektif olması yanında, emanet aldığı geniş kaynakları namusu gibi korumasını ve kullanmasını da bilmelidir.

 Çalışkanlık

Gece-gündüz-hafta sonu demeden, mesai kavramı olmadan başında bulunduğu belediyenin işlerinin içinde devamlı olmalıdır. Şatafatlı makam odasına kapanarak gelsin çaylar kahveler nasıl olsa birileri yürütür bilincinde olmamalıdır. İşçisinin memurunun arasında belediyesini yönetiyor olması tüm çalışanlarına pozitif enerji yükleyecektir. Bu enerji işlerin çok daha kolay ve sağlıklı yürümesine sebep olacaktır. 

 Hukuka Saygı

Kendisi hukukun dışına çıkmayacağını göstermesi yanında ,  başında bulunduğu belediyede oluşabilecek her türlü hukuk dışı işlemleri engelleyecek kararlar almalıdır. 

 Şeffaflık  

Özellikle ihalelerde bu şeffaflığı sağlamalıdır. İhale şartnameleri yalın bir dille yazılmalı ve bir çok katılımın olması için rekabetçi bir ortam hazırlanmalıdır. İhale komisyonları üç kişilik gibi küçük ölçekli değil; en az beşli olmak şartıyla ihalenin büyüklüğüne göre yedili ve dokuzlu komisyonlar şeklinde düzenlenmelidir. Bu büyük ölçekli komisyonlarla belediyenin hak ve menfaatleri çok daha iyi korunacaktır. İhale sürecini görüntülü olarak salon dışına da aksettirerek isteyen vatandaşların da takip edebilmesi sağlanmalıdır.

 Tasarruf 

Başkanın belediyesindeki kaynaklar kendi kişisel parası değildir. Ona oy veren veya vermeyen tüm halkın parasıdır. Bu konuda çok cimri davranmak zorunda olup tasarruf etmelidir. Tasarruf berekettir ve sonucunda başkan elindeki kaynaklarla çok daha büyük işler yaptığını görecektir. Yetimin hakkı olan bu kaynakların kuruşunu dahi düşünerek harcayan bir belediye başkanı gece yattığında çok daha huzurlu, gönül rahatlığı içinde  uyuyacaktır.

 İyi bir belediye başkanı özelliklerine güvenilir olması, halkın içinde olması,  cesur olması ve olumlu yönde iş bitirici gibi özellikler de eklenebilir. Maddiyatın değil erdemin ve yüceliğin peşinden koştuğu müddetce belediye ve halkın gönlüne adının altın harflerle yazıldığını görecektir.

Belediyeler ülkenin çok önemli birer mihenk taşlarıdır. Belediyelerin gelişmesi demek ülkemizin ilerlemesi demektir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yuzyilgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.