Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.
Köşe Yazarı
Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.
 

ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE

Enflasyon ortamında mal ve hizmetlerin fiyatları sürekli artar.Enflasyonla paranın değeri ve gücü azalır ve satın alma miktarı zayıflar. Enflasyondan genellikle alınteri ile geçimini sağlayan dar ve sabit gelirliler en fazla zararı görür. Sabit gelirleri yükselen fiyatlara erimini zorlaştırır. Sosyal huzursuzluklar oluşabilir.Enflasyon bireylerin elde ettiği tüm ekonomik kazanımlarını tehdit edebilir ve gelecekte başarmak istediklerinin önünde engel oluşturabilir. *Türkiye’nin Enflasyonu* Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) son bir yıllık enflasyonu %70 civarındadır. Hissedilen enflasyon ise bu miktarın üzerindedir. Bir yıl içinde paramızın yüzde 70’i yani üçte ikisinden fazlası erimiştir. Dünya enflasyon sıralamasında Arjantin, Suriye ve Lübnan‘dan sonra Türkiye dördüncü sıradadır. *Devlete Düşen Görev* Devlet israfı ortadan kaldırarak harcamaları kısmalı ve dolayısıyla bütçe açığını azaltmalıdır.Bu bazı kamu araçlarını elden çıkartarak göstermelik bir şekilde olmamalıdır. Hantal ve şişirilmiş devlet kadroları yerine daha az elemanla çok daha fazla işler yapabilecek profesyonel kadrolara geçirmelidir. Fazla kadrosu bulunan kurumlarda emekli olanların yerine eleman alımına gidilmemelidir. Mal ve hizmet alımlarında en küçük bir birimin dahi alımında fiyat araştırılmalı ve ihalesiz alım yapılmamalıdır. *Yeme İçme ve Hizmet Fiyatlar* Yapılan fiyat analizlerinde bir fincan kahvenin maliyeti 4 TL olup satış fiyatı 90-120 TL’dir. Bir tabak pilav maliyeti 5 TL olup satış fiyatı 60 ila 120 TL’dir. 100 gr döner maliyeti 30 TL olup satış fiyatı 200 ila 500 TL’dir. Bir tas çorba maliyeti 3 TL olup satış fiyatı 50-70 TL’dir. Çok daha fazla çoğaltabileceğimiz bu fiyatlar normal mi? Çok kolay kazanıyor ve alım gücünüz yerinde olabilir. Lakin ben aldatılıyorum algısı da mı yaşamıyorsunuz? Türkiye satıcı enflasyonu denilen şeyi yaşıyor. Yeme içme ve hizmet sektöründeki fahiş fiyat sorunu enflasyonun en önemli sebeplerinden biridir. Son haftalarda yurtdışına çıkanlar; ekonomileri bizlerden daha iyi olan ülkelerden bile bu konuda daha pahalı olduğumuzu müşahade etmektedirler. Hükümetin yapacakları yanında fahiş fiyatlarla satış yapan kurumlara tepki vermek gerekmiyor mu? Bu tepkiyi pekala satın almayarak da gösterebilirsiniz. *Yerli Malı* Devleti oluşturan hükümet - belediyeler gibi tüm kurumlar ve halk olarak bizler alımlarımızda yerli üretimleri tercih etmeliyiz. Enflasyonun artmasının en önemli nedenlerinden biri olan dövize talep azaldıkça olumlu etki oluşacaktır. Enflasyonla savaşım sadece Merkez Bankası’na ve Ekonomi yönetimine bırakılmamalıdır. Tüm kurumlar ve bireyler; Milli paramızı süratle eriterek büyük yığınların yoksullaşmasına sebep olan enflasyon belasına karşı topyekün mücadele etmelidir.
Ekleme Tarihi: 08 Mayıs 2024 - Çarşamba
Uzm.Dr. Hüsem Hatipoğlu.

ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE

Enflasyon ortamında mal ve hizmetlerin fiyatları sürekli artar.Enflasyonla paranın değeri ve gücü azalır ve satın alma miktarı zayıflar. Enflasyondan genellikle alınteri ile geçimini sağlayan dar ve sabit gelirliler en fazla zararı görür. Sabit gelirleri yükselen fiyatlara erimini zorlaştırır. Sosyal huzursuzluklar oluşabilir.Enflasyon bireylerin elde ettiği tüm ekonomik kazanımlarını tehdit edebilir ve gelecekte başarmak istediklerinin önünde engel oluşturabilir.

*Türkiye’nin Enflasyonu*

Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) son bir yıllık enflasyonu %70 civarındadır. Hissedilen enflasyon ise bu miktarın üzerindedir. Bir yıl içinde paramızın yüzde 70’i yani üçte ikisinden fazlası erimiştir. Dünya enflasyon sıralamasında Arjantin, Suriye ve Lübnan‘dan sonra Türkiye dördüncü sıradadır.

*Devlete Düşen Görev*

Devlet israfı ortadan kaldırarak harcamaları kısmalı ve dolayısıyla bütçe açığını azaltmalıdır.Bu bazı kamu araçlarını elden çıkartarak göstermelik bir şekilde olmamalıdır. Hantal ve şişirilmiş devlet kadroları yerine daha az elemanla çok daha fazla işler yapabilecek profesyonel kadrolara geçirmelidir. Fazla kadrosu bulunan kurumlarda emekli olanların yerine eleman alımına gidilmemelidir. Mal ve hizmet alımlarında en küçük bir birimin dahi alımında fiyat araştırılmalı ve ihalesiz alım yapılmamalıdır.

*Yeme İçme ve Hizmet Fiyatlar*

Yapılan fiyat analizlerinde bir fincan kahvenin maliyeti 4 TL olup satış fiyatı 90-120 TL’dir. Bir tabak pilav maliyeti 5 TL olup satış fiyatı 60 ila 120 TL’dir. 100 gr döner maliyeti 30 TL olup satış fiyatı 200 ila 500 TL’dir. Bir tas çorba maliyeti 3 TL olup satış fiyatı 50-70 TL’dir. Çok daha fazla çoğaltabileceğimiz bu fiyatlar normal mi? Çok kolay kazanıyor ve alım gücünüz yerinde olabilir. Lakin ben aldatılıyorum algısı da mı yaşamıyorsunuz?

Türkiye satıcı enflasyonu denilen şeyi yaşıyor. Yeme içme ve hizmet sektöründeki fahiş fiyat sorunu enflasyonun en önemli sebeplerinden biridir. Son haftalarda yurtdışına çıkanlar; ekonomileri bizlerden daha iyi olan ülkelerden bile bu konuda daha pahalı olduğumuzu müşahade etmektedirler. Hükümetin yapacakları yanında fahiş fiyatlarla satış yapan kurumlara tepki vermek gerekmiyor mu? Bu tepkiyi pekala satın almayarak da gösterebilirsiniz.

*Yerli Malı*

Devleti oluşturan hükümet - belediyeler gibi tüm kurumlar ve halk olarak bizler alımlarımızda yerli üretimleri tercih etmeliyiz. Enflasyonun artmasının en önemli nedenlerinden biri olan dövize talep azaldıkça olumlu etki oluşacaktır. Enflasyonla savaşım sadece Merkez Bankası’na ve Ekonomi yönetimine bırakılmamalıdır. Tüm kurumlar ve bireyler; Milli paramızı süratle eriterek büyük yığınların yoksullaşmasına sebep olan enflasyon belasına karşı topyekün mücadele etmelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yuzyilgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.